Gezondheidszorg

In Nagwa is een medische post voor mensen uit de wijk met gezondheidsklachten. Bijna dagelijks komen hier de twee verpleegkundigen uit het bestuur van Sewa Sangam Society die samen met de assistent patiënten ontvangen, helpen en /of doorverwijzen. Ze gaan ook na of er andere problemen zijn. Zwangere vrouwen, baby’s, oudere en zwakkere mensen worden in de gaten gehouden.
Deze vorm van hulp is voor de meeste mensen de enig mogelijke geneeskundige hulp; andere klinieken en ziekenhuizen zijn voor hen onbetaalbaar. Voor de zorg betalen ze een eigen bijdrage van 10 roepies voor de periode van tien dagen. Dit is voor consultatie, medicatie en behandeling. Een eigen bijdrage is belangrijk voor hun gevoel van eigenwaarde. 

Er is veel geld nodig om de kosten van medicijnen en operaties te dekken. Elke dag komen mensen naar Sewa Sangam Society met grote en kleine ziektes. Door de slechte woonomstandigheden is een griepje al een groot probleem, zeker wanneer je bedenkt dat de mensen alleen een inkomen hebben wanneer ze werk hebben. Medicijnen worden ook in India steeds duurder. Sewa Sangam Society vindt het belangrijk dat de mensen kwalitatief goede medicijnen krijgen. 
Ook als er ongelukken gebeuren, zorgt Sewa Sangam Society dat de mensen goede zorg krijgen en zo nodig een operatie. Verder zijn er de lopende kosten zoals bijvoorbeeld elektriciteit, telefoon en onderhoud van het gebouwtje. 

Een oude dame bezoekt de kliniek
Mr. Samu werd geopereerd na een val uit zijn rolstoel