Coöperatieve tuinen

Op ongeveer een kwartier lopen van Nagwa liggen twee tegenover elkaar liggende tuinen. Gezinnen uit Nagwa die lid zijn van de tuincoöperatie verbouwen er groenten, voor eigen consumptie of voor verkoop op de markt. Een gezin kan tegen een vergoeding van 300 roepies (eenmalig) een perceeltje huren in de tuinen. Elke twee jaar wordt van perceel gewisseld.

Er is inmiddels een tweede generatie perceelhuurders. Ze hebben als kinderen spelenderwijs geleerd groenten te verbouwen. Deze kennis dragen zij weer aan hun kinderen over. Dankzij het voormalige Benaresfonds en de inzet van Frans Baartmans kunnen de bewoners van Nagwa hier gebruik van maken. 

Koeien, varkens en geiten kunnen in Varanasi gaan en staan waar ze willen. Om de indringers buiten te houden zijn de muren rondom de tuinen verhoogd. Zonder een muur waren de tuinen onbeschermd tegen loslopende dieren. De gezinnen willen helpen met het onderhoud van de tuin, maar de kosten van een muur kunnen ze niet dragen. In de grote tuin werd ook een oud gebouwtje neergehaald; nu staat er een leslokaal. Een nieuwe elektrische pomp werd geïnstalleerd en een irrigatiesysteem aangelegd. De grond werd omgeploegd, bemest en in kavels verdeeld.
Deze werkzaamheden verliepen niet zonder problemen. De tuinen liggen in een deel van de stad waar veel nieuwbouw plaatsvindt. De middenklasse (hogere kaste) die er woont of komt te wonen is niet altijd gecharmeerd van de (kasteloze) mensen uit Nagwa. Ze kwamen regelmatig klagen. ”Wat doet dat volk uit Nagwa hier?” Het werk moest nogal eens worden stilgelegd om opgeworpen “problemen” op te lossen. 
Dankzij een bestemde gift is Sewa Sangam Society verzekerd van het onderhoud van de twee gebouwen en de waterpompen in de tuinen.